Hands of a person, typing on a laptop

Munkahelyi visszaélések bejelentése névtelenül

Jelents.hu

September 13, 2023

A bejelentővédelmi törvény a szabályozás hatálya alá eső foglalkoztatók munkavállalói számára lehetőséget biztosít arra, hogy a munkahelyükön tapasztalt jogsértésekről, mulasztásokról, visszaélésekről bejelentést tegyenek.

A törvényi előírás fontos kitétele, hogy a bejelentő védelme érdekében a bejelentő személyes adatainak megadása nélkül, azaz anonim módon is tehessen panaszt. Ennek oka elég nyilvánvaló: ugyan a bejelentőket a törvény szerint nem érheti semmilyen, a bejelentésükkel összefüggésbe hozható hátrányos intézkedés, ennek ellenére kevesen vállalnák fel személyesazonosságukat a munkáltatójuk felé, ha éppen egy visszaélést készülnének riportálni.


Ezt mérlegelje, ha munkahelyi visszaélés bejelentésre készül

A foglalkoztatónak szinte minden esetben kötelessége a jogszerűen megtett bejelentések kivizsgálása, melynek része a bejelentő tájékoztatása az ügy státuszáról, a megoldási javaslatról valamint arról, ha a vizsgálatot lezárják. A kapcsolattartáshoz nem feltétlenül szükséges, hogy a bejelentő megadja az elérhetőségeit, melyek alapján a személye beazonosítható is lehetne. Névtelen bejelentés esetén a bejelentő egy erre a célra kijelölt felületen, saját egyedi jelszavával tájékózodhat az üggyel kapcsolatos fejleményekről, így meg tudja őrizni névtelenségét. Ugyanakkor a bejelentővédelem szerves részét képezi, hogy a bejelentő adatai nem, vagy csak a kivizsgáláshoz feltétlenül szükséges mértékben adhatóak tovább a foglalkoztató más szervezeti egységei vagy munkavállalói felé. Tehát ha valaki személyes adatait is megadva tesz panaszt, adatait ettől függetlenül biztonságban tudhatja, bár ebben az esetben minimálisan a bejelentést fogadó személy meg fogja ismerni a bejelentő személyazonosságát.

Mindezek mellett a visszaélés-bejelentések további elősegítésére a bejelentési rendszert úgy kell kialakítani, hogy a teljes anonomitás is biztosítható legyen, ez esetben még a megbízott bejelentővédelmi ügyvéd, vagy a rendszer működtetésére jogosult személy előtt is megőrizhető a panaszttevő inkognitoja.


Egy apró, de nagyon jelentős kivétel

Az anonimitásnak azonban van egy hátulütője is. A névtelen bejelentéseket nem köteles a fogadó fél kivizsgálni, saját megítélése szerint dönthet úgy, hogy az anonim panaszokat nem göngyölíti fel. Ilyenkor a panaszttevő arról kap értesítést, hogy a bejelentés kivizsgálása ebben az esetben mellőzhető, ezért az ügy lezárásra került, tehát tulajdonképpen nem történik semmilyen előrelépés a kérdésben.

A vállalkozások persze dönthetnek úgy, hogy minden bejelentést megvizsgálnak, ennek hiányában azonban az anonim bejelentő egyáltalán nem biztos, hogy eléri a visszaélés-bejelentéssel kapcsolatos célját.

Emiatt az apró, ám annál jelentőségteljesebb részlet miatt érdemes megfontolni bejelentőként az adataink megadását, foglalkoztatóként pedig a rendszer kialakításakor dönteni róla, hogy hasonló helyzetben milyen eljárásrendet fogunk alkalmazni.

image focusing on someone's hand, going along a checklist