an old whistle made of metal

Honnan ered a whistleblowing törvény elnevezése?

Jelents.hu

September 12, 2023

Az utóbbi években a jogsértésekkel és visszaélésekkel szembeni küzdelem szerepe világszerte nő. Ezzel párhuzamosan egyre inkább előtérbe kerülnek a bejelentővédelmi jogszabályok, vagyis a whistleblowing törvények. De vajon honnan ered ez a kifejezés?

Miről kapta nevét a whistleblowing törvény?

A "whistleblowing" kifejezés eredetének megismeréséhez nem árt, ha segítségül hívunk egy szótárt. A "whistle" angolul sípot vagy sípolást jelent, míg a "blow" magát a síp megfújását. Az elnevezés ahhoz a tradícióhoz kapcsolódik, amikor az emberek valamilyen veszélyre sípolással hívták fel társaik figyelmét. A bányászok körében a síp csakúgy elterjedt figyelmeztető jelzés volt, mint a vasutasoknál, vagy akár a múlt századok során a rendőrségnél. Ha valaki veszélyt, vagy rendbontást, szabálytalanságot tapasztalt, hangos sípolással hívta fel erre a figyelmet, akár manapság a bíró egy focimeccsen.  Magyar megfelelője lehet például a "félreveri a harangot" kifejezés, de a jogi terminológiában a panaszbejelentésre, közérdekű bejelentésekre használjuk.

A whistleblowing elterjedése

Ugyan mára világszerte elterjedt jogi gyakorlatról van szó, a visszaélések bejelentésének az Egyesült Államokban van a legnagyobb múltja. Az első whistleblowing törvények a 20. század közepén jelentek meg az USA-ban.

1863-ban hozták létre az úgynevezett Lincoln Törvényt  (hivatalos nevén 1863 False Claims Act), amely lehetővé tette a polgárok számára, hogy bejelentsék a háborús csalásokat. Az első modernkori whistleblowing törvény megalkotásának szükségességére a Watergate-botrány hívta fel igazán a figyelmet, melynek nyomán 1978-ban megszületett az első bejelentővédelmi törvény az Egyesült Államokban.

A bejelentők megünneplése

A visszaélést bejelentő személyek a demokrácia és a jogállamiság megőrzése érdekében fontos szereppel bírnak, ezért tiszteletükre az USA szenátusának döntése alapján minden év július 30-án tartják a National Whistleblower Appreciation Day, azaz Országos Bejelentővédelmi Napot. Világszerte egy héttel korábban, június 23-án fejezzük ki elismerésünket és ünnepeljük a bejelentők tetteinek fontosságát.

image focusing on someone's hand, going along a checklist