a woman working on a laptop

Hogyan segíti a visszaélés-bejelentő alkalmazás a bejelentővédelmi ügyvédeket?

Jelents.hu

December 19, 2023

Az új panasztörvény, hivatalos nevén a a 2023. évi XXV. törvény lehetőséget ad rá, hogy a vállalkozások külsős megbízott szervezet vagy bejelentővédelmi ügyvéd segítségét vegyék igénybe a visszaélés-bejelentések kivizsgálásában. 

Miben tudja segíteni egy online visszaélés-bejelentő alkalmazás a bejelentővédelmi ügyvédek munkáját?

Hennelné dr. Komor Ildikót kérdeztük a Komor Hennel Attorneys ügyvédi irodától.

"Egy ilyen online rendszer nem csak a bejelentő, de az ügyvéd munkáját is megkönnyíti, hogy hatékonyabban láthassa el a bejelentés kapcsán a feladatait. A bejelentések könnyebben beazonosíthatóvá, nyomonkövethetőbbé válnak, egyúttal biztosított a bejelentés informatikai és adatvédelmi háttere is, az ügyvéd a bejelentés megtételét követően egyből fókuszálhat a konkrét jogi probléma megoldásában a segítségnyújtásra." - ez a Komor Hennel Attorneys véleménye.

Akkor tudja hatékonyan segíteni egy visszaélés-bejelentési alkalmazás az ügyvéd, vagy más, a rendszer működtetésével megbízott személy munkáját, ha a feladatokat átláthatóbbá, rendszerezettebbé teszi. Hasznos funkció, ha az alkalmazás emlékeztetőt küld a közelgő határidőkről, felületet biztosít a bejelentővel folytatott kommunikációra. Az adatok megfelelő tárolása, a személyes adatok védelme minden bejelentővédelmi rendszerrel szemben alapvető elvárás, és nagyban segíti a bejelentővédelmi ügyvéd tevékenységét, ha egy ilyen használatra kész megoldást igénybe vesz a munkája során.

A jelents.hu által biztosított felületen minden vállalkozáshoz feltölhető az adatvédelmi és eljárásrendi szabályzat. Ez is segíti a rendszer működtetőjének munkáját, hiszen a szabályzatokat a bejelentés benyújtásakor megkapja a bejelentő, nem kell egyesével elküldenie azokat minden egyes bejelentéskor.

Az adminisztrációs feladatok jelentős részének automatizált elvégzésével több idő marad a valós szakmai munkára, ez pedig mind a bejelentővédelmi ügyvéd, mind a megbízó közös érdeke.

A megfelelő rendszer kiválasztásának számos más tényezője is van, ezeket 5+1 tipp foglalja össze blogunkban.

image focusing on someone's hand, going along a checklist