Someone going along the elements of a checklist

A bejelentővédelmi rendszer 3 fő előnye

Jelents.hu

September 13, 2023

Azon túlmenően, hogy a törvény hatálya alá tartozó foglalkoztatóknak kötelező a bejelentővédelmi rendszer létrehozása és működtetése, egyre több szervezet ismeri fel, hogy számára a visszaélés-bejelentési rendszer egyúttal fontos szerepet is betölt. Ebben a cikkben három fő előnyét mutatjuk be annak, hogy a törvényi megfelelésen túl miért érdemes bevezetni és működtetni egy hatékony bejelentővédelmi megoldást.


1. Szervezeten belüli korrupció elleni hatékony fellépés

A bejelentővédelmi rendszer egyik legfontosabb előnye az, hogy lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy hatékonyan vegyék fel a harcolt a belső korrupció és visszaélések ellen. A rendszer segítségével a munkavállalók anonim módon tehetnek bejelentést minden olyan tevékenységről, amely sérti a cég etikai normáit, előírásait, vagy akár egyenesen törvénytelen. Ennek köszönhetően a vezetőség gyorsan értesülhet olyan problémákról, amelyekről különben nem lenne tudomása, és megfelelő lépéseket tehet azok megoldása érdekében.


2. A munkahely, mint megbízható közeg

Egy jól működő visszaélés-bejelentési rendszer hozzájárul a munkahelyi környezet biztonságosságának fokozásához, bizalmat ébreszt és növeli a transzparenciát. Amikor a munkavállalók tudják, hogy visszaélés esetén van egy megbízható csatorna, amelyen keresztül panaszt tehetnek, akkor valószínűbb, hogy mernek szólni, ha valami nincs rendben. Ezáltal csökken a visszás helyzetek és a munkahelyi konfliktusok kockázata.


3. A bejelentővédelmi rendszer, mint megelőző intézkedés

A rendszer lehetővé teszi a foglalkoztatók számára, hogy a bejelentők panaszait megvizsgálva korai szakaszban észrevegyék a potenciális problémákat, mielőtt azok súlyosbodnának. Azzal, hogy a bejelentéseket folyamatosan monitorozzák, a vezetőség és a felelős szakemberek lehetőséget kapnak arra, hogy időben reagáljanak a felmerülő problémákra. Ezáltal csökkenthetik a károkat és a negatív hírnév kockázatát,sőt, hozzájárulhatnak a munkahelyi környezet fejlesztéséhez és a jogi kockázatokat is eredményesen csökkenthetik.  

Ezeken az előnyökön kívül a bejelentővédelmi rendszer alkalmazása számos kedvező hatással lehet a szervezetekre, illetve tágabb értelemben az egész társadalomra aztáltan, hogy előmozdítja a tisztességes és etikus üzleti gyakorlatokat és megelőzi a jogsértéseket. Panaszkezelés felsőfokon című blogbejegyzésünkben ezekről a szempontokról tudhat meg még többet.


image focusing on someone's hand, going along a checklist